Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Wednesday, April 18, 2012

spagheti bolognese & choc cheese muffin

fuhhhhh...tiup habuk kat rmh jap..berdebu weh...
lama sgt tak jenguk kat sini sebab membizikan diri kat kedai bakery..
masakan ni dah lama buat, cuma baru sempat nak tepek kat sini..
lunch hari tu aku masak spagheti bolognese..
resepi, aku taram je apa yg ada dalam fridge..buat tak pedas pun sbb nak bagi anak2 makan sekali..
untuk aku dan cik asben, kami letak serbuk lada dlm pinggan sendiri sebelum nak makan..
dah dasar tekak orang melayu yang sukakan kepedasan..

spagheti bolognese

RESEPINYA
spagheti
cendawan butang dalam tin - hiris
sos prego mushroom
sos cili
sos tomato
sosej
bawang putih - ketuk je
bawang besar - potong dadu
daging cincang
oregano
tomato - potong dadu
lada hitam - tumbuk
garam dan perasa

CARANYA:
- didihkan air dalam periuk, setelah menggelegak masukkan minyak masak dan spagheti.
- rebus sampai spagheti lembut, toskan dan gaul lagi dengan sedikit minyak atau terus basuh dengan air untuk
  mengelakkan ianya melekat.
- tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga wangi dan masukkan daging cincang.
- setelah air daging tersebut agak kering, masukkan sos prego, sos cili dan sos tomato.
- masukkan sedikit air sebagai kuah, sosej, cendawan butang, tomato, lada hitam dan oregano.
- setelah mendidih, masukkan garam dan bahan perasa. siap..



pas tu, untuk dessertnya aku buat chocolate cheese muffin.resepi yang senang dan sedap dibuat.
aku amik kat abang mat gebu

rupa memang tak semegah owner asal la, tapi rasa memang dah sedap..puji diri sendiri..he3..
abang mat gebu, kita minta izin copy paste kat sini plak ye..

Bahan-Bahannya :-)
140 g coklat masakan, dipotong kecil
100 g cream cheese
80 g mentega
2 biji telur gred A*
1 camca teh esen vanilla*(*dicampur dan pukul rata dgn garfu)
60 g gula halus
100 g tepung gandum*
2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
Sedikit kepingan badam utk hiasan (optional

Cara membuatnya :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, alas acuan muffin dengan paper cup atau gunakan muffin cup jenis keras. Ketepikan.
  2. Masukkan coklat masakan, cream cheese dan mentega dalam bekas tahan panas, cairkan dengan cara "double-boiler" (dengan meletak mangkuk yang berisi bahan2 tadi di atas air mendidih), kacau hingga semua cair dan sebati. Angkat.
  3. Masukkna gula dan telur, kacau menggunakan whisk (kalau benda ni tak de juga, boleh guna senduk) hingga sebati.
  4. Masukkan tepung dan gaul hingga rata dan mesra. Sudukan ke dalam muffin cup tadi 3/4 penuh, tabur dengan sedikit kepingan badam. Buat hingga siap. Bakar 20 - 25 minit atau hingga masak mengikut oven masing2. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan.....

No comments:

Post a Comment