Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Sunday, December 15, 2013

Roti manis dan butterscotch sos

Semalam dah tak de keja, i try buat la resepi yg memang dah lama sgt nak buat. Roti manis dan dimakan bersama sos butterscoth. Sedap...tak tipu tau. Rotinya pun lembut walaupun aku uli guna tangan je. Bestnya klau ada bread maker kan...layan picture dulu, baru tepek resepi


BUTTERSCOTH SAUCE:
Sumber:goggle

1/2 cwn gula perang
1/2 cwn gula pasir
1/2 cwn air
1/2 cwn mentega
1 sdu kecil esen vanila

CARANYA:
-masukkan gula perang, gula pasir dan air. 
-masak smpai gula cair dan kacau sebati
-masukkan mentega dan esen vanila
-kacau dan bila agak pekat, tutup api dan siap...
*aku tak suka pekat sgt sbb bila letak dlm fridge dia akan pekat sendiri mcm kaya. sos ni memang mabeles ah...
BUTTERSCO

ROTI MANIS
sumber internet:

500gm tepung protein@tepung gandum
2 sdu besar susu tepung
3/4 cwn gula kastor 
1 sdu besar shortening
1/2 cwn mentega
*1 bji telur
*2 sdu besar susu pekat
*1 paket yis
*300ml air

CARANYA:
- campur tepung, gula kastor dan susu tepung. gaul sebati
- campurkan bahan bertanda* dan jadikan sebanyak 300 mlm
-uli sebati smpai tak melekit
- masukkan shortening dan mentega. Uli smpai tak melekat lagi. Ni kena uli lama2 smpai agak2 kuar mussle kan lengan tu.
- biarkan selama 1 jam 1/2, biar dia naik seganda
- pas tu tumbuk2 kan adunan tu utk kuarkan angin. bayangkan rupa org yg korang memang nak tumbuk2kan sgt..hehehe
- sapu loyang dgn mentega, amik adunan roti tu dan bulat2kan ikut agak2 sendiri je. Jarakkan ruang ye sbb nanti akan naik mengembung. Biarkan lbh kurang 1 jam atau naik seganda. 
- panaskan oven 180cc, sapu atas roti dgn telur. Aku tabur bijan dan cheddar cheese sikit. Bakar selama 20minit.


No comments:

Post a Comment