Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Friday, October 21, 2011

ketam masak lomak cili padi

xceli aku plan nak masak ayam..
tetiba plak, cik asben call nak makan ketam masak lemak cili padi..
cuma dia minta jgn pedas sgt..
kang nak menyedut isi perut ketam tu kepedasan plak.
aku beli 2 ketui je coz aku kureng mkn ketam nih..
gatal dan membongkak mulut den ni kalau makan ketam..
tpi, time mkn ml tu aku rasa gak cikit..
rasa 1/2 jer..
tu pun dah rasa gatal anak tekak aku ni..
nak rasa jugak..takkan nak tgk kenikmatan cik asben aku sorang meratah ketam tu..
*
*
*
ketam masak lemak cili api

RESEPINYA

2 ekor ketam - bersihkan dan belah 2
2 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
cili padi - ikut tahap kepedasan
daun kunyit - optional
1 batang serai
santan secukupnya
asam keping - 1
garam dan perasa

CARANYA:

- ketuk2 sikit smpai pecah cengkerang kat kaki tangan ketam tu, kang senang nak makan
- tumbuk @ kisar bawang merah, bawang putih, cili padi dan kunyit hidup
- tumis dulu dgn sedikit minyak
- dah agak naik baunya, masukkan santan, asam keping, serai dan daun kunyit
- kacau jgn sampai pecah minyak
- dah agak santan tu nak menggelegak, masukkan ketam dan kacau lagi
- pas tu masukkan garam dan perasa, dah siap..


1 comment:

  1. Emmmm.....sedapnya makan ngan nasi panas2...pas tu ada sambal belacan...ulam jering ke petai ke...alahai! kechur2...:D

    ReplyDelete