smalam cuti deepaveli, aku buat kek gula hangus..
aku amik resepi kat mama noor..
sedap dan senang buat kek ni..
*
*
*
pandangan atas..
*
*
sedap..
mama, minta izin copy kat sini plak k..
kalau mak tgk yg ada gambar step by step, tengok kat mama nor
kalau mak tgk yg ada gambar step by step, tengok kat mama nor
KEK GULA HANGUS
sumber : mama nor
Untk gula hangus (karamel):-
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 s/b marjerin/Mentega
Cara2:-
Gula digoreng dgn api sederhana.Bila gula dah cair,tutup /perlahankan api dan masukkan air panas sedikit2(perlu berhati2,nanti air gula merecik).
Masukkan mentega,biarkan mentega cair.sejukkan.
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 s/b marjerin/Mentega
Cara2:-
Gula digoreng dgn api sederhana.Bila gula dah cair,tutup /perlahankan api dan masukkan air panas sedikit2(perlu berhati2,nanti air gula merecik).
Masukkan mentega,biarkan mentega cair.sejukkan.
Bhn2 lain2:-
4 biji telur
1 cawan susu pekat manis ( boleh kurangkan jika tak suka manis)
1 cawan tepung gandum} ayak bersama.
2 s/t soda bikarbonat} ayak bersama.
1 s/t vanila.
4 biji telur
1 cawan susu pekat manis ( boleh kurangkan jika tak suka manis)
1 cawan tepung gandum} ayak bersama.
2 s/t soda bikarbonat} ayak bersama.
1 s/t vanila.
Cara;-
Pukul telur sampai pekat & gebu
Masukkan susu pekat manis.
Masukkan tepung (yg telah diayak dgn soda) dan vanila
Masukkah air gula hangus tadi.Siap.
Perap adunan 3-4 jam
Tuang kedalam loyang yg digris dgn butter dan di tabur sedikit tepung.
(TANPA di kacau atau digodek adunan tersebut)
Bakar selama 1 jam 30 minit.
Guna api bawah sahaja 1 jam & last 30 minit api atas & bawah. (160 C-170C)
Pukul telur sampai pekat & gebu
Masukkan susu pekat manis.
Masukkan tepung (yg telah diayak dgn soda) dan vanila
Masukkah air gula hangus tadi.Siap.
Perap adunan 3-4 jam
Tuang kedalam loyang yg digris dgn butter dan di tabur sedikit tepung.
(TANPA di kacau atau digodek adunan tersebut)
Bakar selama 1 jam 30 minit.
Guna api bawah sahaja 1 jam & last 30 minit api atas & bawah. (160 C-170C)
Selamat pagi yanie.....
ReplyDeletecantiknya kejadian kek gula hangus.... tapau 2 ketul buat minum pagi ye...
ha3...permukaan atas tu hangus sikit la kak...dah buang atasnya tu..nasib baik yg dl tu ok..
ReplyDeleteSalam yanie...
ReplyDeletebersarang-sarang kek tu....
lama x membakar cake ni
ReplyDeletegara2 ai berdiet ngeee
nak try kek ni...tp risau tak jadikkk...hehe
ReplyDeletefeveret saya ni..tapi tgh berdiet ni..but, one day nak try jugak..hehe
ReplyDelete