teringin plak nak mkn cheese tart ni masa BW blogger masakan lain..
dah pernah buat sblm ni...
hari ni repair balik skill dulu..
aku buat saiz medium..
puas ckit time makan tu..
tak blh makan selalu coz akan menaikkan segala lemak dan kalori kat perut nanti..
buat sendiri je coz mahal o....kalau beli kat luar..
saiz medium ni je hmpir mencecah RM2 seketui..
seperti biasa aku guna resepi dan tips dari kak azita, tokey cheese tart ni..
*
*
tart shell ni aku dah buat awal2..
*
*
sendiri nak makan,taruk la filling tu lebeh ckit..
*
*
3 flavour, yg coklat tu aku suka hati je buat..
nak try je dulu rasanya mcm mana..
*
*
sedap weh...
rasa cheese yg lemak digabungkan dgn rasa masam blueberry dan strawberry..
*
*
yang flavour chocolate banana ni pun sedap..
rasa coklat dan pisang, memang gabungan yg amat serasi bersama..
copy balik resepi kat sini k..
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Cream Cheese Filling
Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara-cara :
Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll
tart shell ni aku dah buat awal2..
*
*
sendiri nak makan,taruk la filling tu lebeh ckit..
*
*
3 flavour, yg coklat tu aku suka hati je buat..
nak try je dulu rasanya mcm mana..
*
*
sedap weh...
rasa cheese yg lemak digabungkan dgn rasa masam blueberry dan strawberry..
*
*
yang flavour chocolate banana ni pun sedap..
rasa coklat dan pisang, memang gabungan yg amat serasi bersama..
copy balik resepi kat sini k..
BLUEBERRY CHEESE TART
sumber: kak azita
Tart Crust / Shell
Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
- Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Cream Cheese Filling
Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara-cara :
- Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
- Masukkan filling ke dalam kulit tat.
- Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll
Perghhhh!!! Sggh menyelerakan.. Yg strawberry tu.. ;)
ReplyDeletemy peberettt...dah lama tringin nak wat chese tart ni tp lom jadi kenyataan lagi...huhuu...
ReplyDelete