Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Monday, April 2, 2012

ketam masak sambal + telur

ada baki ketam berbuka pose semalam, aku masakkam plak ketam goreng bercili dengan telur. menu recycle, tak baik membazir. lagipun harga ketam mahal wo...

ketam goreng bercili dengan telur. aku buat tak pedas sangat la. kang nak menyedut lelemak dain isi2 ketam tu nanti pijar bibir dibuatnya..resepi aku amik kat kak azita

KETAM MASAK SAMBAL TELURSumber : AzitaZain

Bahan-bahan :
4 ekor ketam - dipotong dua setiap ekor
20 biji cili kering (*)
1 ulas bawang besar (*)
5 ulas bawang merah (*)
5 ulas bawang putih (*)
2 biji buah keras (*) - tak letak
1 batang serai - dihiris kasar2 (*)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar gula pasir
garam dan perisa secukupnya
2 sudu besar minyak - untuk menumis
3 biji telur Gred C - dipukul sedikit dengan garfu

Cara-cara :
  1. Kisar bahan2 bertanda (*) hingga halus.
  2. Panaskan kuali besar dan tumis bahan2 yang telah dikisar hingga mendidih dan pecah minyak.
  3. Masukkan sos tiram, sos cili, gula, garam dan perisa. Kacau rata2.
  4. Masukkan telur dan kacau supaya telur tersebut menjadi bertali2.
  5. Masukkan ketam dan kacau rata2. Tutup kuali selama lebih kurang 5 minit - untuk keluarkan air ketam.
  6. Kacau rata2 supaya semua ketam disaluti oleh kuahnya. 
  7. Rasakan masin dan manisnya. Tambah perisa, garam & gula jika perlu.
  8. Masaklah sehingga ketam tersebut masak. Siap...!

3 comments:

  1. yummm..menyelerakan.. lya suka mkn ketam..tp x pnh lg msk telur gini..biasamsk merah n masamanis

    ReplyDelete
  2. nasib baik dah kenyang.. hehe
    tapi ketam ni nampak sangat sedoppp

    nanti kita ikut resepinya ok :)

    ReplyDelete
  3. LyAfrina : sesekali ubah menu..

    KiKiHanakO : ketam memang sedap, masak la apa pun..

    ReplyDelete