Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Friday, October 28, 2011

kek gula hangus

smalam cuti deepaveli, aku buat kek gula hangus..
aku amik resepi kat mama noor..
sedap dan senang buat kek ni..
*
*
*
pandangan atas..
*
*
sedap..
mama, minta izin copy kat sini plak k..
kalau mak tgk yg ada gambar step by step, tengok kat mama nor


KEK GULA HANGUS
sumber : mama nor
Guna loyang 7X7.
Untk gula hangus (karamel):-

1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 s/b marjerin/Mentega
Cara2:-
Gula digoreng dgn api sederhana.Bila gula dah cair,tutup /perlahankan api dan masukkan air panas sedikit2(perlu berhati2,nanti air gula merecik).
Masukkan mentega,biarkan mentega cair.sejukkan.
Bhn2 lain2:-

4 biji telur
1 cawan susu pekat manis ( boleh kurangkan jika tak suka manis)
1 cawan tepung gandum} ayak bersama.
2 s/t soda bikarbonat} ayak bersama.
1 s/t vanila.

Cara;-

Pukul telur sampai pekat & gebu
Masukkan susu pekat manis.
Masukkan tepung (yg telah diayak dgn soda) dan vanila
Masukkah air gula hangus tadi.Siap.
Perap adunan 3-4 jam
Tuang kedalam loyang yg digris dgn butter dan di tabur sedikit tepung.
(TANPA di kacau atau digodek adunan tersebut)
Bakar selama 1 jam 30 minit.
Guna api bawah sahaja 1 jam & last 30 minit api atas & bawah. (160 C-170C)

6 comments:

  1. Selamat pagi yanie.....
    cantiknya kejadian kek gula hangus.... tapau 2 ketul buat minum pagi ye...

    ReplyDelete
  2. ha3...permukaan atas tu hangus sikit la kak...dah buang atasnya tu..nasib baik yg dl tu ok..

    ReplyDelete
  3. Salam yanie...

    bersarang-sarang kek tu....

    ReplyDelete
  4. lama x membakar cake ni
    gara2 ai berdiet ngeee

    ReplyDelete
  5. nak try kek ni...tp risau tak jadikkk...hehe

    ReplyDelete
  6. feveret saya ni..tapi tgh berdiet ni..but, one day nak try jugak..hehe

    ReplyDelete