Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Friday, February 15, 2013

Ayam bakar rosemary la sangat....

Dinner malam tadi buat ayam bakar rosemary. guna pemanggang ajaib la...kalau tak pakai, bising cik asben aku nanti..itu hari beriya sangat nak beli..

Siap beli fresh rosemary bagai...kau hado???resepi guna dry rosemary..tapi hati ini terdetik dan terpikat tengok pokok yang kecil kiut miut nih...dah la rega pun murah, RM5.99 only. Moga dengan kehadiran pokok ni kat dapur aku akan menyemarakkan lagi semangat memasak aku..he3...


Perap dulu dalam zipper bag ni. Buh dalam peti ais lebih kurang sejam. Kalau dah tak sabor, 1/2 jam pun boleh jek...

Dah perap, susun la dalam pemanggang ajaib nih..


pas tu, kita bakor sama dia..


Rupa bila dah siap masak. Muka dia memang tak semenggah la sangat. Tapi rasanya memang sedap...Resepi aku amik kat SINI .Aku makan macam tu je, anak2 dan cik asben makan dengan nasi putih.


AYAM PANGGANG ROSEMARY

Bahan:
1 ekor ayam
5-6 ulas bawang putih
1 sudu besar daun rosemary kering
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan kasar
2-3 sudu besar gula perang
2 sudu kecil garam
sedikit perasa ~ k.nor skip -nani letak 1 kiub pati ayam knorr
2 sudu besar jus limau -nani ganti dengan cuka makan
3 sudu besar olive oil ( minyak zaitun) -nani guna minyak jagung je
5 biji kentang
2 biji tomato ~ k.nor letak tomato masa menghidang sbb anak2 lebih suka makan tomato fresh dr yg lembik -nani skip
6 biji baby carot -nani skip
sedikit mentega -nani skip
1 sudu besar cajun ~ yg ni k.nor tambah -nani skip

Cara penyediaan:
  1. Ayam di potong 4 atau dibiar tidak di potong kemudian dibersihkan. Ketepikan dulu. Tumbuk halia hingga lumat kemudian perah jus halia pada ayam. Gaul rata.
  2. Panaskan minyak zaitun. Goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan dulu.
  3. Tumbuk daun rosemary kering hingga lumat kemudian masukkan lada hitam, jintan kasar, tumbuk kasar.
  4. Masukkan bawang putih yang telah di goreng tadi kedalam lesung dan tumbuk bersama rempah.
  5. Masukkan lebihan minyak zaitun ( masa menggoreng bawang putih ) tadi, gula perang, garam, serbuk perasa, dan jus limau (serta cajun) ke dalam rempah yang telah di tumbuk tadi. Gaul rata. Sesuaikan rasa rempah ikut citarasa anda.
  6. Gaulkan rempah tumbuk bersama ayam. Masukkan ayam dalam bag berzip perap dalam peti sejuk beberapa jam.
  7. Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak . Ketepikan. Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang.
  8. Susun ayam, kentang, buah tomato, baby karot di dalam tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar dalam ketuhar 180- 200 darjah celcius selama 1 jam. -nani panggang guna non stick pan je.


Tips dr K.Pah:
Bila ayam itu dipanggang, ia akan mengeluarkan banyak air. Jangan dibuang. Bundo gunakan air ayam yang penuh dengan rempah ratus itu sebagai sosnya. Masukkan air ayam di dalam periuk dan tambah dengan satu atau dua sudu besar tepung jagung. Masak sehingga kuah pekat.

1 comment: