Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Monday, January 24, 2011

rich chocolate moist cake

sempena besday anak bujang ibu yang ke-3 last yer,ibu buatkan sendiri kek harijadi abanglong @ irfan. b'semangat aku membuatnyer..menu hri tu t'masuk la cup cakes, apam dot2, nasi ayam, mihun goreng dan kek besday dia aku wat sendiri...pas tu,esoknyer aku pun dah nak pitam d buatnyer...ye la,1st time semuanya aku buat sendiri hidangan time majlis yg telah dihadiri oleh fmily dan kengkawan rapat..thn depn punya besday, aku nak wat main dish je..yg lain tu,beli je la kot..tpi,apa2 pun trasa kepuasan dan kepenatan setelah majlis b'akhir. bila tgk keriangan wajah c irfan tu memotong kek hasil air tangan sendiri, trasa hilang semua penat ibu ni sayang...love u so much..

kek yg telah dihias dengan topping ganache dan pic favourite superhero dia

tgk tu...sukanyer dia..

kita nak potongkan, dia cbuk2 tak bgi org lain duk dekat dengan kek dia tu..resepi kek ni tgk kat CNI ni k..sebelum ni pun aku dah pernah buat CNI.suka guna resepi ni coz rasa dia yg moist dan lembut banget...
salin je la resepi dia skali lagi kat bwh ni erk...

RICH CHOCOLATE MOIST CAKE
Sumber : Nina Batriesyia

Bahan-bahan:
250gm butter (asalnya 170gm)
300gm gula caster (asalnya 396.9)
4 biji telur ayam (asalnya 3 biji)

Bahan2 dibancuh bersama :
1 sudu teh serbuk nescafe
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanilla (Boleh tukar vanilla lemon/orange)
1 sudu teh chocolate emulco..tak bubuh sebab tak ada

Bahan2 diayak bersama:
230 gm tepung gandum ( asalnya 226gm tepung high protein)
64gm serbuk koko
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu teh soda bikarbonate..tak bubuh
2 sudu teh baking powder (asalnya 1 1/2 sudu teh)

200ml air sejuk dari peti ais

Cara-cara :
1. Guna mixer full speed, pukul butter dan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan campuran nescafe dan esen.

Peringkat seterusnya, sila guna spatula atau whisker. Jangan guna mixer lagi
kerana ini akan menyebabkan kek berkawah sebab kek berat akibat overmixed.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Guna kaedah kaup balik
satu arah sehingga tepung sekadar sebati dalam adunan.
5. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sambil gaul perlahan2.
6. Bakar dalam loyang 9" dengan suhu 170 drj celcius selama 50min -60min.
Atau kukus tetapi loyang perlu ditutup dgn aluminium foil, guna api biasa selama 1 1/2 jam

No comments:

Post a Comment