Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Monday, December 27, 2010

rich chocolate moist cake

aku buat ni sempena fmily aku dtg pada 19hb-20hb bru ni...wat utk mkn2 jer..licin di kerjakan dek anak2 buah..topping tu guna coklat ganache. aku CNP je la yer..malas nak taip balik..link kat http://herymarlinda.fotopages.com/?entry=1815893.

RICH CHOCOLATE MOIST CAKE
Sumber : Nina Batriesyia

Bahan-bahan:
250gm butter (asalnya 170gm)
300gm gula caster (asalnya 396.9)
4 biji telur ayam (asalnya 3 biji)

Bahan2 dibancuh bersama :
1 sudu teh serbuk nescafe
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanilla (Boleh tukar vanilla lemon/orange)
1 sudu teh chocolate emulco..tak bubuh sebab tak ada

Bahan2 diayak bersama:
230 gm tepung gandum ( asalnya 226gm tepung high protein)
64gm serbuk koko
1/2 sudu teh garam halus
1 sudu teh soda bikarbonate..tak bubuh
2 sudu teh baking powder (asalnya 1 1/2 sudu teh)

200ml air sejuk dari peti ais

Cara-cara :
1. Guna mixer full speed, pukul butter dan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan campuran nescafe dan esen.

Peringkat seterusnya, sila guna spatula atau whisker. Jangan guna mixer lagi
kerana ini akan menyebabkan kek berkawah sebab kek berat akibat overmixed.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan. Guna kaedah kaup balik
satu arah sehingga tepung sekadar sebati dalam adunan.
5. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sambil gaul perlahan2.
6. Bakar dalam loyang 9" dengan suhu 170 drj celcius selama 50min -60min.
Atau kukus tetapi loyang perlu ditutup dgn aluminium foil, guna api biasa selama 1 1/2 jam

No comments:

Post a Comment