yg ketul2 besar tu,namanya tauhu kosong...kuah kari ni enak di makan bersama..
*
*
*
*
*
*
*
taraa...dah lma tak mkn kari dgn sambal blacan & ulam jantung pisang rebus..meletup gitu...resepi kari ni aku ikut stail mak aku masak ler...tgk kat bwh ni yer.
Bahan2nyer:-
1 ekor ikan tongkol sederhana besar yg telah dipotong (nak bubuh ikan lain pun bole)
2 helai daun kari
1 pkt serbuk kari ikan (bancuh dgn air)
1/2 inci halia (dihiris)
2 ulas bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)
sedikit biji sawi
2-3 keping asam keping
garam dan bahan perasa
kentang/bendi/tomato/tauhu kosong (optional)
perahan santan
1 ketul kiub pati ikan bilis
Cara2nyer:-
panaskan minyak masak. tumiskan biji sawi, halia, daun kari, bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.masukkan rempah kari ikan dan tumis sehingga pecah minyak. masukkan ikan yg telah digaulkan dgn serbuk kunyit dan sedikit garam.pas tu, masukkan perahan santan dan juga asam keping.aku tak suka pekat sangat santannya kalau buat kari ikan ni. pas tu, blh masukkan sayur-sayuran yg dikehendaki & yg dirasakan b'sesuaian.masukkan garam, kiub ikan bilis dan bahan perasa.
No comments:
Post a Comment