Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Thursday, May 24, 2012

sotong percik

masak ni masa pose ganti hari tu. sesekali nak ubah selera masakan sotong ni. asyik masak sambal, masak kicap, masak hitam dan masak kari je..kali ni masak sotong percik. resepi amik kat kak ummi..mita izin copy kat sini ye kak...

sotong percik yang tak berapa nak memercik..

Bahan:-
8 ekor sotong yang besar
10 biji cili kering (*)
5 biji cili padi (*)
5 biji cili merah (*)
1 labu bawang besar (*)
2 inci halia (*)
2 inci lengkuas (*)
2 batang serai (*)
1 helai daun kunyit - hiris halus
4 helai daun limau purut - hiris halus
1 batang serai - dititik
1 sudu besar air asam jawa
garam dan perasa secukupnya.


Cara Memasak:-
  1. Bersihkan sotong dan potong (jangan putus) sejarak 1 1/2 inci (seperti gambar atas ni).
  2. Sapukan sedikit garam pada sotong dan bakar hingga masak. Kemudian susun dalam pinggan.
  3. Kisar bahan-bahan bertanda (*). Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga naik bau dan pecah minyak.
  4. Masukkan serai yang telah dititik, daun kunyit, daun limau purut dan air asam serta garam dan perasa. Masak lagi hingga mendidih dan pekat sikit.
  5. Tuangkan ke atas sotong yang telah disusun di dalam pinggan tadi. (*Ummi letakkan sotong tadi ke dalam kuah dan gaulkan kuah dengan sotong 4 - 5 saat, tutup api)
* aku kurangkan kuantiti bahan sebab sotongnya tak banyak pun...

No comments:

Post a Comment