Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Friday, March 22, 2013

Masak lemak cili api ketam

amik ko, besar giler aku tepek gambar nih..lunch hari bila pun aku dah tak hengat.

KETAM MASAK LEMAK CILI API
ketam secukupnya - aku suruh org pasar tu siangkan
cili padi - ikut tahap pedas perut masing2
bawang merah
daun kunyit
kunyit hidup @ serbuk kunyit
santan secukupnya
perasa dan garam

CARANYA
- bersihkan ketam dan buang la apa yg tak septutnya ada kat ketam tu. aku ketuk sikit kat kaki tangan  ketam tu. nanti senang nak makan
-t umbuk cili api, bawang merah dan kunyit hidup
- masukkan dalam santan bahan tumbuk tadi bersama dengan daun kunyit
- kacau jgn smpai pecah minyak santan tu. kalau malas nak mengacau bagai, korang guna je la santan dalam kotak. tak payah nak kacau bagai sbb memang takkan pecah minyak punya. tapi, yg instant mana nak sama umphhhhnya dgn yg asli.
- santan dah masak, masukkan ketam dan perasakan. kacau lagi smpai ketam tu masak. siap...

*actually aku tak makan ketam pun. anak2 dan cik asben yg makan. aku allergic seafood...


No comments:

Post a Comment