hari ni buat popia daging stail sendiri hentam jer..
kebetulan ada lebihan kulit popia masa buat popia crab stick..
dlm fridge ada baki daging cincang..
buat je la popia..
xceli nak lipat mcm samosa..
tpi aku maleh nak potong2 kulit popia yg besar tu..
popia daging
POPIA DAGING
kulit popia
daging cincang
1/2 inci halia
2 sudu besar serbuk kari daging
1 labu bawang besar - dadu
kobis- hiris
1 ulas bawang putih - dadu
cili padi - hiris (x letak pun x pe)
serbuk lada putih
1 biji putih telur - untuk pelekat
CARANYA:
- gorengkan daging bersama halia dan masukkan sedikit air
- bila air dah agak kering, masukkan bawang putih, bawang merah dan cili padi
- masukkan kobis dan serbuk kari
- masukkan sedikit serbuk lada putih, garam dan perasa
- toskan supaya lebihan minyak keluar
- setelah inti sejuk, masukkan dlm kulit popia dan gamkan hujung kulit popia tu dengan putih telur
- pas tu, goreng la..
sedapnya popia.... apa isinya pun kalau dah memang suka, terus masuk mulut...
ReplyDeleteteringin la plak
ReplyDeletelast buat popia ms berbuka posa hari tu
sbb mood rajin dah ilang ngeee
Sedapnya Popia inti daging...nak sikittt...:D
ReplyDeleteAssalamualaikum Ibundo,
ReplyDeletePopia goreng mmg favourite saya, pekena panas2 fuhhhh.....speechless