Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Thursday, November 3, 2011

kari tulang

dinner mlm tadi aku masak kari tulang..
guna tulang lembu la..
tpi, aku campurkan jugak daging sikit kat dlm tu..
ye la, dah nama pun tulang..
tentu isinya pun kurang..
*
*
kari tulang...
sedap makan dgn roti, selain nasi..

KARI TULANG

tulang lembu secukupnya - rebus dahulu
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang,buah pelaga)
daun kari
1 pkt serbuk kari daging
2 sudu besar serbuk lada
1 biji kentang
1 btg lobak merah
santan
air asam jawa
garam dan perasa

CARANYA:

- tumiskan bahan hiris iaitu bawang merah, bawang putih dan halia bersama rempah 4 sekawan dan daun kari
- setelah naik bau, masukkan serbuk kari daging yang telah dibancuh dengan air + serbuk lada
- setelah bahan tersebut agak garing, masukkan tulang bersama air asam jawa
- dah empuk daging kat tulang2 tu, masukkan kentang dan lobak merah yg telah dipotong
- bila kentang dan lobak dah agak lembut, masukkan santan + garam + perasa
- siap...wat pekat2 sikit, sedap mkn dgn roti potong, roti jala, roti canai dan yg sewaktu dengannya..

No comments:

Post a Comment