dinner mlm tadi aku masak kari tulang..
guna tulang lembu la..
tpi, aku campurkan jugak daging sikit kat dlm tu..
ye la, dah nama pun tulang..
tentu isinya pun kurang..
*
*
kari tulang...
sedap makan dgn roti, selain nasi..
KARI TULANG
tulang lembu secukupnya - rebus dahulu
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang,buah pelaga)
daun kari
1 pkt serbuk kari daging
2 sudu besar serbuk lada
1 biji kentang
1 btg lobak merah
santan
air asam jawa
garam dan perasa
CARANYA:
- tumiskan bahan hiris iaitu bawang merah, bawang putih dan halia bersama rempah 4 sekawan dan daun kari
- setelah naik bau, masukkan serbuk kari daging yang telah dibancuh dengan air + serbuk lada
- setelah bahan tersebut agak garing, masukkan tulang bersama air asam jawa
- dah empuk daging kat tulang2 tu, masukkan kentang dan lobak merah yg telah dipotong
- bila kentang dan lobak dah agak lembut, masukkan santan + garam + perasa
- siap...wat pekat2 sikit, sedap mkn dgn roti potong, roti jala, roti canai dan yg sewaktu dengannya..
No comments:
Post a Comment