Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Friday, August 5, 2011

juadah berbuka puasa 4th day

hri ni plak aku masak rendang kupang...
sebenarnya, seumur hidup aku ni la kali pertama aku masak rendang..
bukan rendang kupang je, apa2 rendang la..
ikutkan kupang ni nak wat sambal je..
cik asben suruh wat rendang coz dia ckp x pernah try rendang kupang nih..
selama ni aku memang tau serba sedikit cara nak wat rendang..
tengok2 orang memasak la...
cuma tak pernah try wat sendiri..
ntah la, lmbat tul seru nak masak rendang ni datang kat aku..
dah umur 29 thn ni bru dia mai..he3..
selalu tlg2 masak jer..
hri ni kena wat sendiri, aku jumpa la cik google dulu sblm blik rumah..
duk la mencari resepi rendang kupang ni..
jumpa la kat teratak issnita...
mekasih le bebanyak kat tuan tanah...
lawannya cuma wat ikan selar goreng dan sayur bayam goreng..
ye la, kena jgak ingat kat anak bujang den sorang tu..
dia kan x makan pedas...
rendang ni stail 'nogori', so ada pedas2 ckit..
tpi..i loike..
utk dessert plak. aku wat agar2 buah..
*
*
rendang kupang..
*
*
Resepinya:-
sumber :- issnita
500gm kupang yang siap dibuang kulit
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
3 batang serai
10 biji lada kering
15 biji lada padi
1 biji kelapa jadikan santan
daun kunyit
daun limau
kerisik
asam keping
minyak masak

CARA
-blender semua bahan kecuali daun limau,kunyit,asam keping dan kerisik.
-tumis bahan yang diblender tadi sehingga naik bau.
-masukan kupang dan juga santan.
-biarkan masak sebentar.
-masukan daun limau dan daun kunyit.
-tambahkan perasa dan asam keping.
-masukan kerisik dan biarkan ia masak pekat.

*
*
sayur bayam goreng telur..
aku buat berkuah cikit supaya irfan dpt makan kuahnya tu..
biasanya aku keringkan..
anyway, ikut la citarasa sendiri..

Resepinya:-
1 ikat daun bayam
1 ulas bawang putih*
1 ulas bawang merah*
sedikit ikan bilis*
*tumbukkan semua
1 biji telur
bahan perasa

Caranya:-
- tumiskan bahan tumbuk sehingga agak garing
- masukkan daun bayam dan sedikit air
- pecahkan telur dan masukkan bahan perasa
- masak sehingga bayam agak layu

*
*
agar2 fruit koktail
sebenarnya, aku nak buat jelly coz rasanya lgi sedap dri agar2 biasa..
tpi, aku cek stok kat rmh, ada serbuk agar2 biasa jer..
so, aku buat je la apa yg ada..
nasib baik ada tukang menghabiskannya..
irfan la..
siap bawa g sekolah lgi..
budak2 kan memang suka mkn benda2 cenggini..

Resepinya:-
1 paket serbuka agar2
air
gula
buahan dlm tin

Caranya:-
- masak serbuk agar2 dengan air
- pas tu masukkan gula ikut tahap kemanisan korang la
- dah agak2 mendidih tu, tutup la api
- sediakan acuan dan masukkan buah cocktail tu dlm acuan
- pas tu, tuang agar2 tdi dlm acuan
- dah agak sejuk, masukkan dlm peti ais, siap..

 

2 comments:

  1. Wah!...mcm2 ada menu buka posa kat rumah Yanie...rendang kupang tu tak tahan kak cek tgk...sedapnya...:)

    ReplyDelete
  2. Assalam Dik Yanie..TQ sudi singgah & follow Akak ya....wah menu lengkap & berkhasiat kat dapur Yanie ya....Akak main ikut tekak anak-anak jer...!Salam perkenalan & selamat Berpuasa!

    ReplyDelete