*
*
dia punya shell...tak dalam sgt mcm yg kak am buat
*
*
memang sedap la cheese tart ni..tgk isi perut dalam tart ni....rasa cheese dgn blueberi, asyik sungguh ketika melahapnya...
*
*
ni kira yg paling cantek la dlm byk2 yg ada...ha3...
*
*
walaupun muka dia tak cantik, rasa tetap ada. buat sendiri lagi puas hati...
blh mkn berulang kali. kalau beli kat luar tu, mak ai...........mahal beb...
seketul blh smpai RM2.oo....kalau masih ada stok kat rmh, blh la aku bwa g opis this monday..
share dgn kengkawan...kalau masih ada la erk....
*
*
kalau nak tau, ni la rupa sebenar2nya blueberi cheese tart. kak am, minta izin buh gambar tart akak kat cni erk..takut diaorg semua ni tak tau mcm mana rupa tart ni yg sebonar-bonarnya...
resepi aku copy kak am je la ye...tima kasih kak..
*
*
*
BLUEBERRY CHEESE TART
BAHAN PASTRY
1 biji telur
100g butter
75g icing sugar
200g tepung gandum
CARANYA
Semua bahan disatukan dan diuli sehingga menjadi doh
Bulat2 kan doh sebesar ibu jari dan tekan dlm acuan tat & cucuk2 kan sikit dgn garpu.
Bakar selama 15minit - 160°C
KRIM CHEESE
250g keju Philadelpia (atau apa2 brand yg halal)
60g icing sugar
1 biji telur
CARANYA
Pukul semua bahan sehingga halus & rata
pipekan dulu sedikit blueberry filling kemudian tutupkan pula dgn krim cheese
lepas tu barulah dilorek mengikut corak disukai
(sedikit krim cheese + sdikit bluberry kaler - dan dilorekkan ke atas prmukaan tat)
kemudian di bakar sekejap
sedapnya blueberry cheese tart nih kak de...tengok pun dh kecur air liur..dah lama may'z xmkn plak tuh..
ReplyDeleteharus ditry nih..nak minta izin kak de, may'z nak belajar wat tart...hehehehe..nak amik resepi nih...:P
amik ler...
ReplyDeletetq kak de..
ReplyDeletekak de, blueberry kaler tuh kalau
digantikah dgn pewarna biru boleh ker??
wrna apa2 pun tak kesah..k'de guna kaler purle.mai tgk kat http://rossitamz-kitchen.blogspot.com.siap ada tips lgi nak wat.k'de jumpa lepas wat cheese tart ni..
ReplyDelete