*
*
*
kek karamel sblum dimasak. kak ana request wrna hijau + plain
*
*
*
ready to delivery. resepi kat n3 sebelum ni
*
*
*
brownies
*
*
*
sedap..so chocolatey...
*
*
*
ada baki buttercream, aku taruk kat atas brownies tu.
resepi aku amik dari kak azita. minta izin CNP ye kak...
Bahan A :
2 cawan gula perang (brown sugar)
1 cawan mentega cair
1 cawan susu cair (saya guna susu rendah lemak)
1 cawan air panas
Bahan B (pukul sedikit) :
2 biji telur
1 camca teh esen vanilla
Bahan C (diayak) :
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 camca teh soda bikarbonat
1 camca teh baking powder
Cara-cara :
- Panaskan oven pada 175 darjah Celcius selama 10 minit.
- Gliskan loyang dengan mentega dan alas dengan kertas minyak ataupun baking paper. Biarkan ada lebih dikedua hujung yang panjang (senang nak keluarkan brownies nanti).
- Satukan Bahan A dan kacau hingga rata.
- Masukkan Bahan B ke dalam Bahan A dan kacau rata lagi.
- Masukkan pula Bahan C dan kacau rata lagi.
- Tuang ke dalam loyang. Bakar selama 40 - 45 minit.
Topping Cokelat :
Bahan-bahan :
250gm cokelat masakan
1 camca besar mentega
1 camca teh susu cair
Cara-cara :
- Panaskan cokelat masakan menggunakan kaedah double-boiler.
- Bila cokelat dah cair, matikan api dan masukkan mentega. Kacau rata.
- Masukkan susu cair dan kacau lagi.
- Curahkan ke atas brownies yang telah disejukkan dan boleh dihias mengikut citarasa sendiri.
resipi nya mner?
ReplyDeleteresepi kek karamel dah ada dlm n3 sblm ni8...yg brownies tu kang yanie tepek k.sori, tak perasan da......
ReplyDeleteok.....dah taruk ni...
ReplyDelete