ikan siakap masak stim
*
*
aku suka guna jeruk asam kelubi ni kalau masak ikan stim. menambahkan rasa masam dan keenakannya lgi...ceewaahh....sendiri yg buat, sendiri puji la...
Bahan2nya:-
1 ekor ikan siakap (cuci dan kelar2 sikit)
1 ulas bawang putih (pecahkan jer)
1 ulas bawang besar (hiris bulat)
1/2 inci halia (hiris)
2 ketul jeruk asam kelubi (hancurkan)
1 biji tomato
3 keping cendawan tiram
perahan limau (ikut rasa sendiri)
sedikit daun sup (hiris)
cili padi (belah 2-optional)
air
garam dan bahan perasa
Cara2nya:-
Letakkan ikan dalam apa2 bekas yang sesuai, aku gunakan loyang jer. masukkan air ikut korang nak kuah dia banyak mana la. masukkan bawang putih, bawang besar, halia, tomato, cendawan, jeruk asam kelubi, perahan limau, daun sup, garam dan bahan perasa. pas tu kukus dalam 20-25 minit. aku tak masukkan cili padi sbb anak buat utk anak makan sekali. aku makan ikan tu dengan sambal kicap cili padi.
No comments:
Post a Comment