Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Monday, April 25, 2011

laksa penang

hari ni @ 23.04.11, teringin plak nak makan laksa penang. kat luar memang ada jual, tapi kuahnya kekadang tu cair jek.....tak menepati selera anak tekak den ni...aku buat ikut stail mak aku la..kuahnya pekat, pedas2 ckit dan terasa keasamannya...yg paling penting, lepas makan tekak ni tak rasa hanyir semacam jek.......bawa g rumah akak ipar, licin........jom layan..
*
*
*

laksa penang ku......
*
*
*

selamat menjamu selera...

Resepinya:-
1 bungkus laksa beras
1 kg ikan sardin - cuci dan rebus
2 ketul bunga kantan
daun kesom secukupnya
1 labu bawang besar
cili kering - ikut tahap pedas masing2
belacan - optional
asam keping secukupnya - ikut nak masam banyak mana
garam dan bahan perasa

*untuk ulaman
1 batang timun
lada merah / cili padi
bawang besar
limau kasturi - belah 2
telur rebus

Caranya:-
rendam laksa beras semalaman dan direbus keesokan harinya. asingkan tulang dan isi ikan tersebut dan ketepikan dahulu. jangan buang air rebusan ikan tu. kisar bawang besar, belacan dan cili kering. msukkan ke dalam periuk. kisar isi ikan dengan menggunakan air rebusan ikan tu tadi dan masukkan ke dalam periuk yang sama. kisarkan tulang ikan pula dengan menggunkan air rebusan tadi dan tapis sebelum dimasukkan ke dalam periuk tadi. masukkan asam keping, daun kesum, bunga kantan, garam dan bahan perasa. masak sehingga mendidih dan kalau pekat sangat tambahkan sedikit air lagi. untuk ulaman dia, hiriskan kesemua sayuran tersebut. telur pula dibelah 4 (jimat ckit..). n it's ready to eat...

2 comments: