Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Tuesday, April 19, 2011

menu berbuka puasa on 18.04.11

hri ni pose ganti coz last year separuh masa pantang aku dalam bulan pose...mencanak mak nak mengganti 15 hari tu..dah buat ckit2 dulu. ada belen lagi 8 hari tolak hari ni...nak kena wat pelan2 coz end of julai ni dah start utk pose baru plak..teringin nak makan ikan talapia masak berlada n pajeri terung. sampai je rumah, amik anak2 n terus b'juang kat dapur utk masak berbuka pose kang...sumber resepi, mak aku la........
*
*
*
*
ikan talapia masak berlada

Resepi:-
ikan talapia - cuci bersih dan digoreng garing
lada hijau secukupnya
cili padi - ikut nak pedas masing2
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
1/2 biji tomato
1 asam keping
garam dan bahan perasa

Caranya:-
Kisar lada hijau, cili padi, bawang besar, bawang putih dan tomato. tumiskan sehingga pecah minyak. masukkan asam keping , garam dan bahan perasa. lastly, masukkan ikan. dah siap, senang je kan...
*
*
*
next
*
*
*
pajeri terung

Resepi:-
terung - belah 2
pati santan
serbuk kari daging
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
udang kering
air asam jawa
daun kari
1 keping kulit kayu manis
1 ketul bunga lawang
1 ketul buah pelaga
kerisik
garam, gula dan bahan perasa

Caranya:-
Tumbukkan bawang merah, bawang putih, halia dan udang kering. Tumiskan bahan2 tumbuk bersama dengan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan daun kari. masukkan serbuk kari yang telah digaul dengan air asam jawa tadi. tumiskan sehingga pecah minya dan naik baunya. masukkan pati santan dan kerisik. pas tu, masukkan je terung, garam, gula dan bahan perasa. dan siap...
*
*
*
menu berbuka puasa.....
*
*
*
nak selitkan jugak kat cni gambar oder mlm tdi..
puding karamel la.....
repeat oder dari kawan blakang meja aku..
payit...
*
*
*

yang kali ni terlebih air gula la plak..
*
*
*

ready to delivery..


3 comments:

  1. Sedapnya buat tertelan air liur lak.. terus jadi lapar.. nak gi makan lah jap.. jom!


    Anak dah sepsg ye? samalah dgn :)

    ReplyDelete
  2. Wah.. semuanya menyelerakan..

    ReplyDelete
  3. yanie..sedapnya pajeri terung tuh..terliur..ni weekend ni kena buat gak..dah teringin sgt skang ni ha..:p

    ReplyDelete