Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Thursday, December 30, 2010

japanese cheese cake

ni last resepi for 2010...ptg kang nak blik kmpg...actually,kek ni dah buat sblm ni.bru upload kat blog ni jer..resepi amik kat member2 KR..blh tgk kat link ni yer..http://www.facebook.com/home.php#!/topic.php?uid=113696645313805&topic=855
rupa msa dlm oven

dah d potong, mkn dgn coklat ganache@aiskrim memang sedap giler..ni antara favourite kek hubby aku..nak deco lebih2 aku tak pandai da...apa2 pun, aku buh jgak la resepi dia kat bwh ni k...minta izin C&P dari discussion KR yea..

Japanese cheese cake

4-5 keping cheddar cheese
200ml susu segar
4 biji telur
70gm gula halus
70gm tepong kek
70gm butter
masa penyediaan: 20min
masa membakar: 1jam

Cara-caranya:

1. koyak2kan ciz kecil2 dan campurkan dgn 200ml susu segar. masak dgn api perlahan, kacau selalu. masukkan butter,tutup api.

2. asingkan telur putih dan merah. pukul telur putih dgn 70gm gula halus hingga menjadi kembang @ meringue. kemudian pukul telur merah hingga kembang, masukkan dlm adunan ciz tadi ( 1 ).

3. masukkan tepong sikit demi sedikit, kacau perlahan. sekiranya berketul boleh di tapis. kemudian masukkan adunan meringue tadi. kaup dan sebatikan adunan.

4. lapik acuan 7x3 inci loyang bulat. tuang adunan kedalam acuan.

5. letak loyang dlm bekas yg telah di isi air panas. masukkan ke dalam ketuhar yg telah di panaskan 20min pada suhu 170c selama 20min kemudian rendahkan suhu kepada 140c dan terus membakar selama 40min.

teknik membakar bain marie atau steam bath sbb cheese sangat lembut dan mudah terbakar


No comments:

Post a Comment