Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Tuesday, December 28, 2010

kek coklat karamel

morning...kek ni pun dah lma aku buat.sma mcm kek kramel N3 sblm ni..cuma tebalkan ckit lapisan karamelnya & adunan kek guna resepi kek coklat..tpi,aku rsa manis giler da...rasanya gandingan yg sebelum ni lgi ok la..tpi,t'pulangla pd citarasa msing2 kan...
ok,resepi asal kak munira baharum..diupgradekan oleh kak lili FB kot..sori ye,dah tak sure sapa pencipta kek ni..apa2 pun,resepinyer kat bwh ni ye..sori,CNP jer...

karamel:
4-6 sudu gula + 1 sudu air..dimasak hingga cair kekuningan/perang..dah cair tuang terus ke loyang dan biarkan
puding:
500 ml susu kotak/fresh milk/susu cair
70gm gula
4 bijik telur
1 sudu esen vanilla
panaskan susu dan gula hingga gula cair...
pukul telur dan esen vanila.kemudian masukan susu panas tu perlahan2 dan kacau jgn sampai berbuih.dah sebati tuang atas karamel td


kek coklat:
adunan 1
1/2 cwn gula
1/2 buttercup (125gm)
3 biji telur
*pukul guna pemutar gula &buttercup,pas tu msukkan telur sebiji demi sebiji.

dlm bekas lain (adunan 2)
2 cwn tepung gndum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
*ayakkan semua sekali

dlm bekas lain(adunan 3)
1/2 cwn serbuk koko
1 sudu teh nescafe
1 sudu tek coklat emulco
1 sudu teh esen vanila
1 cwn air
*pukul smpai sebati dgn pemukul telur je

-gaul adunan 2& 3 berselang seli ke dalam adunan 1.gaul dengan senduk jer.pas tu buh dlm adunan karamel tdi..bakar secara double boiler selama 45 m @ sehingga masak.suhu 160-180c..b'gantung pd oven la..pas tu sejukkan dlm peti ais lama2 ckit..baru sedap d makan..

No comments:

Post a Comment