Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Monday, October 22, 2012

resepi baked macaroni


baked macaroni, aku buat beef sbb tak berapa sukakan ayam..aku berpuas hati ikut resepi reena. 1st time buat untuk amkan sendiri, sekarang dah ada orang oder. thanks to tuan empunya resepi. aku share kat sini plak untuk rujukan sendiri dan kengakwan yang lain.

BAKED MACARONI

Bahan-bahan (untuk 6-8 orang)


500 gram pasta (pilih pasta yang pendek - macam i, i gunakan pasta macaroni)
300 gram daging cincang (pilihan samada ayam atau lembu - i pilih lembu)
1 ulas bawang putih – dicincang halus
1 labu bawang besar – dicincang halus
1 tin tomato puri saiz sederhana
1 tin cendawan butang - dihiris
1 biji lada benggala (capsicum) - didadu
1 kiub stok ayam atau lembu (ikut jenis daging yang digunakan - i gunakan perencah tumix, letak satu sudu besar)
1 batang lobak – didadu
1 batang celery / seleri – didadu (i tak letak pun)
1 sudu teh herba Oregano kering (i guna jenama McCormick)
1 helai Bay leaf kering (kalau taknak beli boleh juga gantikan 2 helai daun salam / serai kayu segar - i tak letak pun)
Parutan keju samada Cheddar / Mozzarela / Romano atau Parmesan
3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
Garam dan gula secukup rasa

Bahan-bahan Sos Putih


2 sudu besar mentega
5 sudu besar tepung gandum
2 kotak kecil susu segar (i gunakan 2 ½ cawan susu segar full cream Dutch Lady)
Secubit lada hitam dan garam

Cara-cara :


1. Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan pasta. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.

2. Buat inti daging. Goreng bawang besar dan bawang putih. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu. Kemudian masukkan daging cincang. Goreng hingga daging keperangan.Masukkan lobak, cendawan, lada benggala (capsicum) dan seleri. Kacau sebati.Masukkan tomato puri. Jika nampak terlampau kering masukkan sedikit air. Jangan sampai berkuah pula.Masukkan kiub ayam / lembu (hancurkan dan tabur, jangan masuk seketul), oregano kering dan bay leaf. Biar mendidih dan naik bau.Masukkan gula dan garam secukup rasa. Garam tak perlu banyak sebab stok dah masin. Bila nampak pekat dan agak kering, tutup api dan ketepikan.

3. Buat sos putih. Masak mentega atas api kecil (jangan sampai perang). Bila semua mentega dah cair dan berbuih, taburkan tepung gandum, kacau cepat-cepat dengan senduk kayu. Kacau dalam 3-4 minit, kemudian masukkan susu segar.Masukkan garam dan serbuk lada hitam. Kacau hingga nampak sos sudah bersalut di belakang senduk kayu (agak pekat). Tutup api.

4. Cara melapis : Dalam bekas tahan panas (tuan punya resepi gunakan Pyrex. Macam i, i gunakan bekas kaca Ikea yang saiz 20cm x 30cm. Kalau korang nak pakai loyang kek pun boleh, cuma kalau pakai bekas kaca boleh terus angkat dan hidang), mulakan dengan lapisan pasta, tabur rata. Lepas tu lapisan inti daging, kemudian ratakan sos putih.Teruskan melapis dan akhiri dengan taburan parutan keju di lapisan paling atas.Bakar dalam oven pada suhu 190ÂșC selama 30 minit atau sehingga keju cair dan keperangan.
 

pas ni korang boleh la try. cara senang, cuma penggunaan bahan yang banyak dan agak mahal..kalau malas nak buat, oder je kat sini...

1 comment: