BISKUT MAKMUR OPAH
1kg tepung gandum
400gm minyak sapi - cairkan
1 biji putih telur
1 sdu teh baking powder
1 sdu kecil esen vanila
kacang tanah - goreng tanpa minyak
1biji buah pelaga
sedikit garam dan gula
gula - kisar jadi gula aising
CARANYA
- untuk inti. goreng kacang tanpa minyak smpai garing dan buang kulit
- tumbuk buah pelaga smpai hancur dan tumbuk kacang. tumbuk kasar je
- gaulkan kacang dengan sedikit garam halus dan gula
- goreng tepung tanpa minyak smpai ringan, sentiasa kacau smpai agak sejuk
- bila tepung dah sejuk, letak dalam bekas dan masukkan baking pwder
- masukkan putih telur yg telah dipukul sebentar guna garfu je
- masukkan minyak sapi sedikit demi sedikit dan uli smpai tak melekat dan jadi doh
- masukkan esen vanila dan uli lagi
- uli bulat2 sebesar saiz guli dan masukkan kacang tadi sebagai inti
- bakar suhu 150c dan bakar selama 20-25 minit
- bila dah suam2, gaulkan dgn gula aising
ni biskut fav lynn...gie raya rumah sesiapa pun mesti cari biskut makmur...
ReplyDelete