hai........................mowink.........
dah lma rasanya tak mkn telur puyuh ni...
kebiasaannya, telur ni mesti direbus dahulu sebelum kita nak masak apa menggunakan telur ni..
tak pernah la plak jumpa org goreng telur yg cenonet saiznya ni..
sumber resepi, campak2 jer...kita yg masaknya..
*
*
*
telur puyuh masak sos
*
*
close up ckit......
Resepinya:
20 biji telur puyuh
1 labu bawang besar
5 tangkai cili kering
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sos cili
sos tomato
sos tiram
garam dan perasa
Caranya:
Rebus telur sehingga masak dan kupas kulitnya, ketepikan. Kisar cili kering, bawang merah dan bawang putih. Tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan sos cili,sos tomato dan sos tiram. Masukkan telur puyuh dan bawang besar yang telah dihiris bulat. Masukkan garam dan perasa. Dah siap. Aku memang suka masakan yg simple mimple ni..
*petua utk pastikan telur rebus tu betul2 masak adalah dengan msukkan sedikit beras semasa nak rebus telur
tu. bila beras tu dah jadi macam nasi, maknanya telur rebus anda tu memang comform la dah
masak.
tgh lapor2 ni
ReplyDeletetlur puyuh pun nmpak sedap..hehehe
Jenjalan singgah tengahari ni...tgk telur burung puyuh masak sos...sedap ni...:)
ReplyDelete