siakap stim. dah berpuluh kali pernah buat sebelum ni..
resepi ni plak aku amik kat hasue. copy sini untuk rujukan sendiri..
Kerabu Mempelam Muda
Bahan2:-(tidak terhad)
- 3-4 biji mempelam muda(saiz sederhana)-hasue guna mempelam hampir masak(lg best tau)
- 1-2 tangkai cili merah + cili padi*(ikut tahap kepedasan masing2
- 2 ulas bawang merah*
- Segenggam ikan bilis* (dah kupas)
- 1 sudu makan belacan *
- Garam dan perasa/gula secukup rasa
Cara2:
- Mempelam di cincang dan dihiris halus.
- Tumbuk/kisar guna pengisar bahan kering bahan2 bertanda *
- Campurkan bahan2 kisar bersama mempelam yang sudah dicincang dan perasakan dengan garam juga perasa/gula secukup rasa.
- Gaul sebati. Sedia untuk dihidangkan
Sedapnya siakap stim tapi kakcik tak makan mangga kalau rasanya masam. :)
ReplyDeletesedappp nyer!!
ReplyDeleteyanie memang suka makan masam2 ni..
ReplyDelete