Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Wednesday, September 19, 2012

lunch semalam woo..

seperti biasa, masak siakap stim dan nak kata kerabu mangga, tak macam kerabu. nak kata sambal mangga pun, x macam sambal mangga. korang tafsirkan la sendiri...



siakap stim. dah berpuluh kali pernah buat sebelum ni..


resepi ni plak aku amik kat hasue. copy sini untuk rujukan sendiri..




Kerabu Mempelam Muda

Bahan2:-(tidak terhad)
  • 3-4 biji mempelam muda(saiz sederhana)-hasue guna mempelam hampir masak(lg best tau)
  • 1-2 tangkai cili merah + cili padi*(ikut tahap kepedasan masing2
  • 2 ulas bawang merah*
  • Segenggam ikan bilis* (dah kupas)
  • 1 sudu makan belacan *
  • Garam dan perasa/gula secukup rasa
Cara2:
  1. Mempelam di cincang dan dihiris halus.
  2. Tumbuk/kisar guna pengisar bahan kering bahan2 bertanda *
  3. Campurkan bahan2 kisar bersama mempelam yang sudah dicincang dan perasakan dengan garam juga perasa/gula secukup rasa.
  4. Gaul sebati. Sedia untuk dihidangkan


3 comments: