Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Tuesday, December 27, 2011

japanese cotton cheese cake

baru pas kuar oven
rupa kek dah cantik, tapi tak rasa manis dan tak rasa lemak cheesenya
mungkin aku terkurang gula kot..
gebu kan..

disebabkan tak manis aku potong dua dan taruk filling blueberry kat tengah tu

resepi aku amik kat kak ummi
kita copy sini plak k..

Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon

Cara-cara:-
Utk adunan A:
  1. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.
  2. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj
Utk adunan B:
  1. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy).
  2. Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). (*akak pukul lebihkurang 7-8 minit)
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau sampai sebati.
  4. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  5. Bakar kek dlm kira-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
#Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga separuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air x masuk esp. springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

5 comments:

  1. waahh..gebunye ciskek ni yanie.. memang sedap makan ngan topping tu :)

    ReplyDelete
  2. emmm...gebu ...menggebu ciskek ni...sedapnya...dah lama tak makan ciskek cam gini...:)

    ReplyDelete
  3. waw...bestnya..ada cotton cheesecake kat sini..leh bagi sepotong? hihi..

    ReplyDelete
  4. yanie..gebunya.mmg terel.even saya pun xpenah buatt sbb takut xsegebu camni..nak sikit..hehe

    ReplyDelete
  5. kegebuan terlampau nie.... nak kene kasik satu ni...heheh

    ReplyDelete