Lauk favourite suami dan anak2...makan dgn nasi putih + kicap manis kipas udang...itu pun dah cukup.
Bahan:
Ikan bilis
Kentang
Bawang putih
Bawang merah
Cili kering
Caranya:
Goreng kentang. Ikut suka nak potong mcm mana. Ada yg suka hiris bulat. Asben aku suka potong segitiga. Pas tu, goreng plak ikan bilis dan ketepikan. Kisar bawang merah, bawang putih dan cili kering. Panaskan minyak dan tumis. Biar smpai cili tu betul2 masak. Lepas tu perasakan dgn garam, gula sikit dan perasa. Dah siap, masukkan kentang dan ikan bilis. Stail aku, smbal masak lebih, lepas tu aku akan asingkan siki dlm bekas lain. Biar ngam2 je dgn kuantiti kentang tu. Aku akan gaul kentang dulu dgn smbal. Masa nak mkn nanti baru tabur ikan bilis atas smbal kentang tu supaya kerangupan ikan bilis tu masih kekal...baru bunyi krap krup krap..
No comments:
Post a Comment