Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Tuesday, February 26, 2013

Mee siput

Mee siput yang kering ni aku beli dgn budak opis, RM4.50 sebungkus. Ada 16 keping. Mee siput ni sedap dan tak keras bila dah digoreng. Spesis makanan yang famous kat muar, johor. Nak jadi org jb kan, kena la belajar kenal makanan johor.


Sangat la sedap makan cicah dengan sambal kicap. Bukan sambal kicap style nak makan dgn mee sup tu. Sambal kicap stail orang johor yg suka sangat cicah dgn goreng pisang tuh..dia mesti cair2 sikit. Mee aku beli, tapi sambal kicap suruh kak min geng makan aku yang buatkan. dia punya sambal kicap ni, perghhh....sedap...kruk krak kruk krak bila makan.


yang ini plak rambut siput..miahh..ha..ha..


Nak keluar mana2, mesti nak bawa bantal peluk dia tu. Sampaikan nak g hantar abg mengaji pun siap bawa bantal. Masa kat johor rumah MIL hari tu, cik asben terpaksa g keta amik bantal peluk adik yang tertinggal dalam keta. Masa tu dah pukul 12.30 mlm. Si adik boleh tersedar dari tido dan merengek cari bantal peluk dia tuh..

Makanan indonesia..

Sbtu lepas, kami sekuarga dibawa oleh biras aku a.k.a Uni untuk JJCM kat restoran kecik Sate Minang Mak Buyuang berdekatan dengan Masjid Kampung Datuk Harun.

Sate padang wif lontong


Ada daging, perut, paru dan ayam. Aku punya mestilah daging. Sosnya yang pekat dan pedas itu memang telah memikat usus perutku.


Mee bakso padang


Mee yang digunakan adalah spesis suhun sepenuhnya. Ada begedil, kopok2 dan yang paling best ada daging yang dipotong kecik2 dan rangup giler. Memang sedap dan biras aku cik puan ct fatimah boleh makan 3 mangkuk u olls...kau hadoo...aku memang tak hadoo la...


Ini bukan ABC, tapi es tebak yang membuatkan aku terjebak. Macam ABC, tapi ada potongan kecil roti dan tapai ubi.

Monday, February 25, 2013

Kelas swimming irfan

Semalam irfan dah start kelas swimming. Agak susah pada mulanya untuk teachernya mengajar dek kefobiaan irfan yang dah pernah lemas 2 kali sebelum ni. Teacher la sangat, actually mak ngah dia yang mengajar. Biras aku tu memang selalu mengajar anak2 buah berenang. Dah ramai yang boleh berenang walaupun kecik2 lagi. Belajar swimming pun kat kolam renang kawasan perumahan dia je.

dah ready dengan kelengkapannya



My little awan nano pun sibuk nak swimming. Ayah kena keluar semula pegi kedai belikan pelampung tangan utk adik plak. Adik ni, apa yang abg dia pakai, dia pun nak...










 



Dinner simple ibu bekerja..

Hari bekerja memang biasa dinner simple2 je. Sampai rumah pukul 5.30ptg, amik anak2 dan berjuang kat dapur. Dah siap masak, kena mandikan dan settlekan anak2 plak. So, masak yang mudah je la...



sup sayur untuk anak2 dan masak ayam goreng




ayam masak kicap soso tiram utk ibu dan ayah

AYAM MASAK KICAP SOS TIRAM
sumber: geng makan, kak min

BAHAN:
ayam
kicap manis
sos tiram
bawang besar
bawang putih
cili padi
garam dan perasa

CARANYA:
- goreng ayam separuh masak
- tumis bawang besar dan bawang putih yang telah dihiris sehingga layu
- masukkan ayam, kicap da sos tiram, gaul sebati
- masukkan garam dan perasa, siap





Wednesday, February 20, 2013

Abang dan adik di The Mines









Merajuk dan menangis sebab tak nak balik..

Adik yang kalah dengan gigitan nyamuk

Balik rumah MIL hari tu, adik kena gigit nyamuk. Si adik ni kalah dengan gigitan nyamuk. Blh smpai tahap jadi kudis kat bekas gigitan tu. Last week, balik jb dan smpai sana pun dah lewat malam. Tak spray pun bilik tu. Terus tido tak sedar diri, smpai kesian anak kena gigit nyamuk.









Nasi ambang hentian rehat Pagoh

Kalau balik jb, mesti ajak cik asben makan kat hentian rehat pagoh gara2 nasi ambang yang dijual kat salah satu kedai ni. Nasi ambang dia tak la cukup sifat mcm nasi ambang yang asli tu, tapi rasanya memang cukup sedap.

Nama kedainya, Bumbu Kito.....



Nasi yang suam2 kuku dicampurkan  dgn segala kat dalam tu, memang sedap dan puas makan. Harga RM4.00 je...


Model kuih pau..

Friday, February 15, 2013

Irfan dah pandai kemas katil la...

Sekarang ni, lepas bangun pagi si abang akan kemas katil sendiri. Ok la utk budak lelaki yang berumur 6 tahun. Ibu sayang abang ketat2...














Ayam bakar rosemary la sangat....

Dinner malam tadi buat ayam bakar rosemary. guna pemanggang ajaib la...kalau tak pakai, bising cik asben aku nanti..itu hari beriya sangat nak beli..

Siap beli fresh rosemary bagai...kau hado???resepi guna dry rosemary..tapi hati ini terdetik dan terpikat tengok pokok yang kecil kiut miut nih...dah la rega pun murah, RM5.99 only. Moga dengan kehadiran pokok ni kat dapur aku akan menyemarakkan lagi semangat memasak aku..he3...


Perap dulu dalam zipper bag ni. Buh dalam peti ais lebih kurang sejam. Kalau dah tak sabor, 1/2 jam pun boleh jek...

Dah perap, susun la dalam pemanggang ajaib nih..


pas tu, kita bakor sama dia..


Rupa bila dah siap masak. Muka dia memang tak semenggah la sangat. Tapi rasanya memang sedap...Resepi aku amik kat SINI .Aku makan macam tu je, anak2 dan cik asben makan dengan nasi putih.


AYAM PANGGANG ROSEMARY

Bahan:
1 ekor ayam
5-6 ulas bawang putih
1 sudu besar daun rosemary kering
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan kasar
2-3 sudu besar gula perang
2 sudu kecil garam
sedikit perasa ~ k.nor skip -nani letak 1 kiub pati ayam knorr
2 sudu besar jus limau -nani ganti dengan cuka makan
3 sudu besar olive oil ( minyak zaitun) -nani guna minyak jagung je
5 biji kentang
2 biji tomato ~ k.nor letak tomato masa menghidang sbb anak2 lebih suka makan tomato fresh dr yg lembik -nani skip
6 biji baby carot -nani skip
sedikit mentega -nani skip
1 sudu besar cajun ~ yg ni k.nor tambah -nani skip

Cara penyediaan:
  1. Ayam di potong 4 atau dibiar tidak di potong kemudian dibersihkan. Ketepikan dulu. Tumbuk halia hingga lumat kemudian perah jus halia pada ayam. Gaul rata.
  2. Panaskan minyak zaitun. Goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan dulu.
  3. Tumbuk daun rosemary kering hingga lumat kemudian masukkan lada hitam, jintan kasar, tumbuk kasar.
  4. Masukkan bawang putih yang telah di goreng tadi kedalam lesung dan tumbuk bersama rempah.
  5. Masukkan lebihan minyak zaitun ( masa menggoreng bawang putih ) tadi, gula perang, garam, serbuk perasa, dan jus limau (serta cajun) ke dalam rempah yang telah di tumbuk tadi. Gaul rata. Sesuaikan rasa rempah ikut citarasa anda.
  6. Gaulkan rempah tumbuk bersama ayam. Masukkan ayam dalam bag berzip perap dalam peti sejuk beberapa jam.
  7. Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak . Ketepikan. Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang.
  8. Susun ayam, kentang, buah tomato, baby karot di dalam tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar dalam ketuhar 180- 200 darjah celcius selama 1 jam. -nani panggang guna non stick pan je.


Tips dr K.Pah:
Bila ayam itu dipanggang, ia akan mengeluarkan banyak air. Jangan dibuang. Bundo gunakan air ayam yang penuh dengan rempah ratus itu sebagai sosnya. Masukkan air ayam di dalam periuk dan tambah dengan satu atau dua sudu besar tepung jagung. Masak sehingga kuah pekat.

Thursday, February 14, 2013

Collagen AAA, purple colour

Sekarangkan musim collagen asli. Aku pun nak try la jugak memandangkan kat opis ni dah ramai sgt yang cuba. Kebetulan kwn dari sabah ada jual. Mak dia buat sendiri tau...


Basuh banyak kali, ibarat kalau basuh beras tu biar smpai putihnya tu hilang..pasal hanyir seyy.....Dah basuh, rendam la semalaman.




Pas dah rendam, esoknya tu basuh lagi banyak kali. Rabus la dengan 2 liter air utk 100gm. Aku rebus letak daun pandan sekali. Ada yg letak tepung gandum dan asam keping jugak. Kasi buang itu bau hanyir ma...



Rebus smpai cair guna api perlahan dan kacau2 gitew. Masa tgh rebus ni aku tak letak apa2 pun. Tapi boleh letak gula batu, madu atau gula merah.




Dah cair semuanya, tapis dan sisa tapisan simpan dlm peti ais. Boleh buat masker kasi tegang2 kulit muka ni nanti...Tegang ke????tak pe la, kita mencuba. Lagipun idak la mahal sangat benda alah ni...




Aku buat 2 perisa. Ribena dan oren. Biasa orang taruk sirap, tapi itu je yang ado kat rumah ni. Taruk kordial ni banyak2 sikit supaya ada rasa kordialnya. Cuma tak manis. Sejukkan dan rupanya akan menjadi keras sikit macam ala2 jeli tu. Aku makan 2 sudu besar pagi dan malam. Masker pakai sebelum tido. Khasiat collagen ni kalau korang nak tau, cari la kat google. Macam2 ado...

Wednesday, February 13, 2013

Laksa goreng



baki buat laksa penang kat rumah mak hari tu, aku buat laksa goreng. bahan2 campak2 je dan guna apa yang ada kat dapur tu ajer..rasanya memang sedap dan ala2 kuew teoy gituw..

LAKSA GORENG

mee laksa (aku guna yang jenis kering tu)
cili kisar
bawang putih
vawang merah
kicap
sos tiram
telur
kerang, ayam, kucai, sawi (tak letak sebab tak de)
garam dan perasa

CARANYA

- kisar bawang merah, bawang putih bersama cili kering dan tumis smpai masak
- masukkan ayam atau seafood serta sedikit air
- masukkan sos tiram dan kicap, kacau sekejap
- masukkan sayuran dan mee laksa. kacau sebati
- buat lubang tengah2 laksa dalam kuali tu dan masukkan telur. biar masak sedikit baru kacau semuanya bersama dengan laksa tadi. perasakan dan siap

Balik kampung..

Cuti raya cina hari tu, kami sekuarga balik ke jengka. Kalau dah balik rumah mak sendiri tu, macam2 la nak makan. Minta mak tolong masakkan apa je yang anak tekak ni nak makan.


Ini namanya kuih lepat


 lepat labu...all time favourite





 Laksa penang. Sebenarnya laksa ni aku boleh je masak sendiri, tapi nak air tangan mak jugak..bukan malas ye..coz bahan2 aku sediakan. Mak cuma masakkan ajer..Lepat labu mak sepenuhnya mak yang buat. Aku memang failed nak buat kuih spesis tradisional ni.



cekodok pisang, mak buat cantik je bulatnya...



adik bergambar dengan bunga mak aku. kebetulan bali, banyak betul bunga2 berkembang. dah macam musim bunga pun ada...



Kemalangan kecil

Masa latihan taekwondo on 8hb baru ni, irfan jatuh dan mulut dia berdarah. Kelas habis 4.30ptg, aku dah smpai kat kelas dia masa tu dalam pukul 4.00ptg. Tapi, saja duk jauh2 supaya dia tak nampak aku. Kalau dia nampak nampak aku nanti, masa latihan dia akan main2. Tengah aku duduk melepak kat kawasan situ, terdengan suara anak aku menangis. Aku relax lagi la, sbb mungkin dia ada gaduh2 kecil dgn kawan2 dia. Bila aku dengar suara bebudak menjerit darah...darah...kelam kabut aku naik tangga pergi tengok anak aku. Ya Allah, anak aku..terkejut cik kiah ni dibuatnya. 1st time tengok anak dalam keadaan macam tu, jadi panik aku dibuatnya. Darah keluar tak berhenti dari mulut dia. Sir yang mengajar tu tak berhenti2 minta maaf. Bebudak kat situ cakap, ada sorang budak tu tolak dia. So, dia jatuh muka dulu ke lantai. Bibir luka sebab terkena gigi. Aku terus bawa anak aku ke poliklinik kat presint 8.



Sampa je kat klinik, aku terus suruh pembantu klnik tu tolong anak aku dulu. Aku tak peduli dah orang lain yang menunggu giliran. Gambar atas tu lepas doktor dah cuci darah dan sementara tunggu ubat. Baju taekwondo dia habis penuh dengan darah. Nasib baik ada bawa baju spare.



Bibir atas abang luka sebab jatuh dan terkena gigi






Hari ke2 selepas kejadian. Bibir abang bengkak. bahagian dalam bibir jadi macam orang kena ulser mulut. 3 hari makan bubur jer..Kesian anak ibu. Nasib baik tak berapa teruk lukanya. Ayahnya kata, biasa la...anak jantan...Irfan dah fobia dan tak nak pergi kelas. Puas juga memujuknya. Aku cakap, lepas mulut irfan sembuh, irfan kena pergi kelas semula. Dia nak pergi kelas, tapi dengan syarat aku kena tunggu masa dia kelas..Masa dah sampai rumah dan fikiran aku dah mula stabil, aku pun belek2 la ubat tu. Baru aku perasan hrga 2 jenis ubat tu RM75.00 untuk ubat demam/tahan sakit dan antibiotik. Mahal siot..poliklinik je pun...Takkan aku pergi dah klinik ni kalau bukan kecemasan. Untukmu anak, apa saja ibu korbankan.