kali ni buat kelainan sikit, aku masak siakap tomyam..gambar tak menunjukkan ikan siakap langsung..ha3...
SIAKAP TOMYAM
1 ekor ikan siakap2 uals bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 ketul kiub tom yam
2 sudu makan cili kisar
cili padi ketuk - ikut pedas
serai - ketuk je
daun limau purut
CARANYA:
- bersihkan ikan, gaul dgn garam dan kunyit. selepas itu, gaulkan dgn tepung jagung dan goreng. angkat dan ketepikan.
- tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang telah ditumbuk. masukkan cili kisar, serai dan daun limau purut.
- masukkam sedikit air, cili padi dan kiub tom yam. perasakan dan masak sehingga kuah agak pekat. aku masukkan tepung jagung sikit nak bagi pekat.
- bila nak dekat waktu berbuka, baru tuang kuah atas ikan.
tauhu kukus. resepi aku refer dayang jack
TAUHU KUKUS
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com
Bahan-bahan :
- 1 keping tofu lembut (dikukus selama 5-7 minit)
- 1-2 sudu makan sos tiram
- 1-2 sudu makan sos cili
- 1 sudu makan kicap manis
- 1 sudu kecil madu - optional -tak letak
- 2 ulas bawang putih (dicincang)
- 1/4 kiub ayam atau kiub ikan bilis
- sedikit minyak bijan atau minyak masak
- 1 sudu makan kacang tanah kisar - tak letak
- sedikit daun bawang
- sedikit air
Cara-cara :
- Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih hingga terbit bau.
- Kemudian masukkan sos tiram, madu, sos cili, kicap manis, kiub ayam/ikan bilis dan sedikit air. Kacau sebati.
- Setelah masak, angkat dan siramkan ke atas tauhu yang sudah dikukus tadi. Taburkan kacang tanah dan daun bawang. Hidangkan
No comments:
Post a Comment