Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Monday, August 6, 2012

berbuka puasa semalam

berbuka puasa semalam, aku buat ikan kembung masak tempoyak. gantikan dengan ikan patin sbb aku tak amkan ikan patin. tapi, kuah dia aku makan. nama je org pahang, tapi ikan patin memang tak blh masuk tekak. cik asben plak, org johor. tapi, cukup suka makan ikan patin masak tempoyak. terbalik pulak erk...resepi amik kat dapurkakjee.


GULAI TEMPOYAK IKAN KEMBUNG
* aku kurangkan kuantiti bahan
6 ekor ikan kembung
1½ senduk nasi tempoyak
cili api (ikut suka)
3 batang cili hidup (ikut suka)
sedikit kunyit hidup
bendi (optional)
2 asam keping (kalau tempoyak dah masam tak payah bubuh)
daun kunyit/daun kesom
2 batang serai

CARA:

Ikan disiang dan dibersihkan. Tumbuk cili api, cili merah dan kunyit hidup. Masukkan ke dalam periuk dan bubuhlah air ikut suka banyak mana nak kuahnya. Apabila mendidih, masukkan tempoyak dan kacau jangan bagi tempoyak bergentel. Apabila mendidih, masukkan daun kesom dan daun kunyit (dicarik2) serta ikan kembung. Masukkan juga bendi, garam dan kalau kurang masak, masukkan asam keping.





untuk dessert, aku buat puding roti dengan sos kastard vanila. resepi tgk kat sini.



PUDING ROTI DENGAN SOS KASTARD VANILA

sos puding .
  • 1 cawan susu sejat
  • 1 sudu esen vanilla
  • 1 sudu tepung kastard
  • 1½ sudu gula pasir
*campurkan semua bahan dalam periuk dan panaskan menggunakan api paling kecil, tambah air kalau kering.
roti puding
  • 10 keping roti gardenia
  • 4 biji telur *
  • 1 cawan gula pasir *
  • 1 sudu esen vanilla *
  • 500g susu UHT fresh milk *
  • whipping cream (ikut rasa) *
panaskan oven 160° . bahan bahan bertanda * perlu dibancuh terlebih dahulu di mangkuk yang lain, manakala 10keping roti yang di sapu marjerin perlu di potong 4 segi dan disusun di atas loyang yang telah disapu marjerin . selepas susun roti roti tersebut baru lah curahkan bancuhan tadi dan dibiarkan 15minit bagi dia kembang dan sebati dan bersatu . kemudian bakar dalam masa 30minit













 



2 comments: