Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Monday, August 19, 2013

Rendang ayam Chef Hanieliza

Pose 6 convert pose ganti hari ni. Baru hari pertama. Org pose hari ni tingin plak nak mkn rendang ayam dgn nasi putih. Time raya tak kisah pun nak cari lauk ni. Walaupun aku sorang je yg pose kat rmh, tetap nak makan rendang ayam buatan sendiri. Dah puas survey bagai kat internet, jumpa la resepi yg senang dan sedap sangat nih. Org bekerja mcm aku ni, mestilah nak masak masakan yg mudah dan sedap. Sukatan bahan utk 1 ekor ayam, tpi aku masak 1/2 ekor ayam je. So, agak2 je sudah.

RENDANG AYAM
by: Chef Hanieliza

BAHAN A
1 ekor ayam (potong2)
2 cwn santan pekat (1 bji kelapa)
1/2 cwn kerisik
2 helai daun kunyit (siat)
3-4 helai daun limau purut (aku tmbah)
2 kping asam gelugor
1 kping gula kabung (tak letak)
garam secukup rasa

BAHAN B (kisar)
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
5 btg serai (amik part putih je)
3 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
15 tangkai cili kering
15 biji cili api

CARA MEMASAK:
- bersihkan ayam dan tos
- masukkan semua bahan (kecuali kerisik, daun kunyit, daun limau purut, garam dan gula)
- masukkan dlm kuali besar dan kacau atas api perlahan
- masak smpai ayam lembut dan kuahnya sebati, kacau sekali sekala
- masukkan garam, gula, kerisik, daun limau purut dan daun kunyit
- masak hingga kuah agak pekat atau terpulang masing2
- tutup api dan blh dihidangkan dgn nasi putih, pulut, ketupat ataupun lemang





Lemang

Lemang...anta mknan fav aku di hari raya. Tapi, yg uniknya dan yg specialnya aku tak makan dgn rendang..aku makan dgn kaya. Lagi sedap klau kaya tu home made punya. Tpi, sejak arwah opah tak de, tak de sapa yg blh buat sesedap dan sekick mcm arwah opah buat. Kaya yg best makan dgn lemang, guna kaya yg dalam tin tu. Rasanya memang lagi sedap dan mantop dari mkn dg rendang. Cik asben org johor tu pun dah terjebak dan terpikat bila dia try mkn lemang dgn sekaya ni. Mantoppssss......yg makan stail cenggini adalah kuarga aku dan sedara sepapat belah mak aku yg lbh dikenali dgn nama anak2 dan cucu anjang. Give a try beb....memang sedap.......

Tuesday, August 13, 2013

Kacang pool @ balai bomba larkin

Mlm semalam ajak cik asben g makan kacang pool yg famous kat jb ni. Katanya la...dekat balai bomba larkin dan dekat jugak dgn opis cik asben, menara kastam. Kedai mcm food court. Cuma mlm tadi, hanya dua buah kedai je yg buka. Kedai kacang pool ni yg best tentulah kacang pool dan tauhu bakar. Cik asben dah oder kacang pool dua, x sempat nak cancel utk oder satu kacang pool dan satu tauhu bakar coz servicenya cepat. Aku baru tergedek2 nak g kat meja cik asben duduk, mknan dah smpai. Taram je la...menu yg ada kacang pool, roti bakar, rojak dan tauhu bakar.

Monday, August 12, 2013

Raya di perak...

Raya tahun ni turn kmpg aku. Adik beradik mak aku adakan gathering raya di homestay sungai sumun, teluk intan perak. Perak ni kmpg mak dan abah aku. Rumah arwah opah dan atok dan tak de, so kami semua berkampung di homestay swlama 3 hari 2 malam..sepupu sepapat secucu belah adik beradik mak aku semua pun ado....memang meriah seh....acara perjumpaan ni baru pertama kali diadakan dan insyaallah akan diteruskan setiap 2 kali setahun.

Aidilfitri 2013

Salam aidilfitri dari cikyanie sekeluarga....tema tahun ni dark pinkish. Baju plain, so i touch up dgn border lace dan manik2 pearl...