Translate

Followers

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA

INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA SAYA
all product is open for oder

Wednesday, November 30, 2011

dinner on 29th dec 2011

dah hari2 memasak sampai tak tau nak masak apa kan???
antara dilema ibu2..
bukan alasan nak ajak makan luar tau..
aku masak asam pedas melaka ikan merah dan sayur sampur..
*
*
asam pedas melaka..
resepi aku tulis semula kat sini..
rajin la pulok....

ASAM PEDAS MELAKA
sumber : kak ipar aku

ikan merah - gaul dgn garam dan serbuk kunyit
4 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
cili kering *
1/2 inci belacan * - optional
2 sudu besar serbuk kari ikan
sedikit lada hitam - tumbuk
air asam jawa
daun kesum
daun limau purut
bunga kantan - optional
tauhu kosong - optional
garam dan perasa

CARANYA:

- kisar bahan2 yang bertanda * dan tumiskan sehingga pecah minyak
- masukkan lada hitam, serbuk kari ikan, daun kesum, daun limau purut dan sedikit air
- masukkan ikan dan biarkan sebentar
- masukkan air asam jawa, garam dan perasa
- masukkan tauhu kosong dan biarkan ia sedikit pekat. siap..

*
*
sayur goreng campur..
resepi, belek la entry lepas..
sama jer..

Tuesday, November 29, 2011

Golden Delicious Giveway

mana tau kot2 ada rezeki..
meh le reramai kita cuba..

nak join klik banner atau sini

Friday, November 25, 2011

latihan menembak 2011

keja aku sbg penguatkuasa mewajibkan aku utk mengikuti asas kemahiran menembak
last aku pegang pistol bulan 6 tahun 2007..
dah lama weh..
bila nak pegang balik, aku menggeletar satu badan..
pistol betul tau..
bukan pistol mainan..
latihan menembak diadakan di lapang sasar mantin, n9..
dah selalu nama aku naik utk latihan ni..
tpi x pernah pegi coz diaorg buat hari cuti sabtu dan ahad..
memandangkan kali ni dibuat masa hari keja, iaitu hari ni..
aku pun pegi la..
senang, tak kacau time aku nak amik anak2 nanti..
6 kali jugak la aku menembak..
2 kali dengan 10 butir peluru dan 4 kali dengan 5 butir peluru jer..
tapi, sebutir pun tak kena sasaran..
yang aku tau menembak dan terus menembak supaya peluru cepat habis..
antara gambar2 yang aku dan rakanku sempat amik..
*
*
barisan sedia..
*
*
 yang ni gambar aku la dari belakang..
cuak beb..
ada gaya profesional tak????
*
*
mommies...
yang kiri sekali tu sharp shooter tau..
jgn memain..
*
*
urusetia tengah mengira markah..
aku punya kertas tanda tu licin....
boleh pakai balik semula utk tembakan yg seterusnya..
aku pun tak tau pegi mana peluru2 yg aku tembak tu..
*
*
*
*
pada hari tu group aku menang walaupun kehadiran aku dlm tu hanya hiasan saja..
aku cuma tolong ngabiskan peluru jer..
tembak piring pun tak jatuh..
tak pe la..
yg penting aku mencuba dan dah merasa memegang senjata api
dan menembaknya..

Thursday, November 24, 2011

repeat semula sate kambing

dah lama tak makan sate kambing ni
bukan malay style, tapi jawa garuda style..
he3...
kali ni dibelanja dan ditapau oleh budak opis aku yg dapat APC baru2 ni..
terima kasih bebanyak..
pas tu sambil mkn, kitaorg buat sekali dgn mjlis perpisahan bos..
dia naik pangkat, kena tukar la..
tpi, masih kat putrajaya lagi..
sate kambing ni aku dah pernah tunju kat entry sebelm ni..
watchaa....pedas giler..
sos dia yg sedap..
pedas2 + ada kacang + ada hirisan bawang
gerai ni setakat yg aku tau..
satu2nya ada kat puchong..
belah2 dalam kawasan perumahan dan agak sukar utk menjumpainya..
*
*
sate kambing jawa style..
*
*
sedap........
gerainya kat kawasan puchong perdana

Wednesday, November 23, 2011

simple menu dinner mlm tadi..

antara menu simple yg aku masak mlm tadi..
menu yg dimasak sempena apa yg ada dlm peti ais tuh..
kira nak ngabiskan stok2 yg ada..
coz hujung minggu ni cuti 3 hari..
plan awal nak blik kmpung..
aku masak ikan berlada dan masak lemak sayur campur..
*
*
ikan masak sambal..
cuma kali ni aku guna lada besar tu..
lada merah hidup..

IKAN GORENG SAMBAL

ikan kembung
lada merah
1 biji bawang besar *
1 uals bawang putih *
sedikit belacan *
1/2 biji limau kasturi
garam dan perasa

CARANYA:

- goreng iakn dahulu dan ketepikan
- kisar bahan2 bertanda * dan tumiskan sehingga benar2 masak
- perahkan limau, masukkan garam, gula dan perasa
- pas tu, masukkan ikan dan siap..

gandingan kepada lauk ni, aku buat masak lemak sayur campur..
bukan sayur campur frozen punya tu..
sayur tauge + sawi..
memang nak menghabiskan stok yang ada..
*
*
untuk anak2..
resepi yang ni tak payah tulis la..
sama je macam masak lemak sayur tu..
cuma aku taruk serbuk kunyit sikit bagi nampak kaler kuning..




Tuesday, November 22, 2011

dinner sempena bola sepak final

aku masak simple je mlm ni sbb nak cepat..
nak cepat siapkan masak, nak cepat siapkan anak2, nak cepat prepare baju dan brg2 utk esok keja..
semua nak cepat..
gara2 nak layan bola pukul 8 kat TV..
dinner pun depan TV..
nasib baik Malaysia menang..
suka.....
*
*
daging goreng kunyit
super hot punya..
dlm proses nak menghabiskan stok daging korban..

DAGING GORENG KUNYIT

daging - hiris
1 ulas bawang putih *
2 ulas bawang merah *
1 biji bawang besar *
1/2 inci halia *
cili padi * - ikut tahap pedas yg diingini
serbuk kunyit
garam dan perasa

CARANYA:

- hiris semua bahan yang bertanda * dan tumiskan kecuali bawang besar
- dah layu dan wangi, masukkan daging dan serbuk kunyit
- masukkan air dan masak sehingga daging tu lembut
- daging dah lembut, masukkan bawang besar, garam dan perasa
- tunggu sehingga air tu agak kering dan dah siap..

*antara petua yg blh digunakan untuk melembutkan daging ialah masa rebus daging tu masukkan sudu sekali atau sebiji panadol atau akar daun pandan. aku biasa guna cara 1. rebus sambil masukkan sudu camca dlm periuk rebusan tu..
*
*
bayam goreng utk anak2..
aku guna spesis bayam daun bulat..

BAYAM GORENG

1 ikat sayur bayam
1 ulas bawang putih *
1 ulas bawang merah *
1 biji lada merah *- buang biji
ikan bilis

CARANYA:

- hiriskan bahan2 yang bertanda * dan tumis
- dah agak garing, masukkan sayur bayam tadi dengan sedikit air
- masukkan garam dan dah siap





Saturday, November 19, 2011

apam beras lagi..

breakfast pagi ni makan apam beras...
dah buat petang semalam..
pagi ni kukus balik utk rasa yg sedap lagi..
irdina suka makan apam ni..
sesuai la dgn dirinya yg mempunyai gigi 3 batang sahaja..
*
*
warna warni apam aku..
*
*
makan dengan kelapa parut k..
dah pernah buat apam beras ni..
resepi klik kat n3 lepas..

Thursday, November 17, 2011

popia daging

hari ni buat popia daging stail sendiri hentam jer..
kebetulan ada lebihan kulit popia masa buat popia crab stick..
dlm fridge ada baki daging cincang..
buat je la popia..
xceli nak lipat mcm samosa..
tpi aku maleh nak potong2 kulit popia yg besar tu..

popia daging

POPIA DAGING

kulit popia
daging cincang
1/2 inci halia
2 sudu besar serbuk kari daging
1 labu bawang besar - dadu
kobis-  hiris
1 ulas bawang putih - dadu
cili padi - hiris (x letak pun x pe)
serbuk lada putih
1 biji putih telur - untuk pelekat

CARANYA:

- gorengkan daging bersama halia dan masukkan sedikit air
- bila air dah agak kering, masukkan bawang putih, bawang merah dan cili padi
- masukkan kobis dan serbuk kari
- masukkan sedikit serbuk lada putih, garam dan perasa
- toskan supaya lebihan minyak keluar
- setelah inti sejuk, masukkan dlm kulit popia dan gamkan hujung kulit popia tu dengan putih telur
- pas tu, goreng la..

Wednesday, November 16, 2011

kek coklat keju

aku buat kek coklat keju ni masa birthday irfan hri tu..
boleh buat 1 loyang..
tpi aku buat guna acuan lompang..
untuk bagi budak2 makan..

muka memang huduh la..
tapi, yang penting rasanya sedap..

cer tengok cheese kat tengah2 tu..
yummy..
resepi ni aku amik kat suharyati saadon FB
aku copy kat sini plak..

KEK COKLAT KEJU

bahan kek choc:
1 cwn koko
1cwn susu cair
1cwn minyak
1cwn gula
1/2 cwn susu pekat
(masak atas api) biar sejuk

(b)
1cwn tepung naik sendiri

(c)
3 biji telur (pukul sampai kembang)

cara2
masukkan (c) dlm bahan koko td..kacau...masukkan (b) kacau lg

bahan cheese

250g cream cheese
60g gula castor
25ml air
1 biji telur
25g tpg gandum

- pukul semua bahan kecuali telur
- pukul sampai kembang dan gebu
- masukkan telur pukul lg
- kukus setiap lapisan selama 10 minit
- macm buat kuih lapis

Tuesday, November 15, 2011

irfan 4'th birthday..

tanggal 14.11.2011...
merupakan hari lahir irfan yang ke ~ 4..
selamat hari jadi buat hero ibu yang tersayang..
ibu doakan abang jadi anak yang soleh dan bijak..
ibu, ayah dan adik dina sayangkan abang sangat2..
terasa cepat betul masa berlalu..
irfan lahir secara ceaseran dengan berat 3.2kg di hospital putrajaya tepat pukul 1459..
lahir secara ceaseran sbb jalan ibu tak buka2..
hanya buka 3cm sahaja dan masa tu air ketuban dah tak de..
doc takut bb lemas..
*
*
irfan masa hari pertama lahir..
*
*
gambar2 irfan masa kecik2 dulu..
sambutan b'day irfan kali ni aku wat kat taska dia jer..
buat kecik2 dan simple mimple jer..
paling puas hati sekali..
semua persiapan aku buat sendiri..
dari kek, goodies bag dan makanan ringan2..
hepi sgt2 tengok wajah dan riak muka irfan yg gembira masa sambutan b'day dia tu..
antara gambar2 yang sempat aku amik..

suka betul abang masa ni..

aku buat mini coklat cheese dan mini crab stick popia

 kek coklat moist wif edible image..
thanks to yaya coz bg free untuk design boboiboy ni..
cartoon favourite irfan..
edible image ni aku oder dengan kak ayu
kek buatan ibu untuk anak ibu yang tersayang..

irfan dikelilingi oleh aweks2..
masa ni budak2 lelaki tgh tido..

goodies bag..
sticker boboiboy tu aku oder dgn yaya jugak..

dlm goodies bag aku isi air kotak, sumi/jelly, kek apollo dan sticker angry birds..
aku beli brg2 tu dekat kedai pemborong makanan ringan kat pj
bagus kedai tu, barang2 dan aksesori untuk birthday party pun ada dijual..

irfan dengan teacher wanie, teacher as dan teacher liza

birthday boy

love u so much, abang..


Saturday, November 12, 2011

popia jejari ketam

breakfast pagi tadi aku buat popia jejari ketam..
popia ni aku buat lebih..
utk dijadikan stok frozen food kat rmh aku..
bila nak makna, gorengkan ajor..
cik asben n irfan suka makan popia ni..
sumber dan ilham utk buat popia spesis ni setelah aku BW kat melleymey
*
*
buat mini popia jejari ketam
*
*
setelah digoreng.
plan asal nak taruk jejari ketam + french fries kat dlm tu..
tengah2 nak buat, cek dlm plastik shopping..
lupa nak beli kentang tu..
buat je la apa yg ada..
malas nak pikir2..
*
*
dah siap..
jemput makan...
resepi aku copy sini plak k..

POPIA JEJARI KETAM

Bhn²Kulit popia
Jejari ketam
Minyak
Putih telur


Cara²
  1. Ambil sekeping kulit popia. Latakkan sebatang jejari ketam dan gulung dengan kemas.
  2. Lekatkan dengan putih telur d hujungnya.
  3. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
  4. Angkat dan boleh d hidang dengan cicah sos cili atau sos cili + mayonnaise

Wednesday, November 9, 2011

red velvet cake

sambungan n3 lepas..
birthday mak aku jatuh pada 08.11.2011..
alang2 dah nak dekat sgt tarikhnya tu..
aku buatkan kek besday utk mak aku..
si merah baldu a.k.a red velvet cake..
ni kira 1st time punya RVC..
harap2 jadi la..
mak..
walaupun rupa kek ni x secantik yg mcm jual kat kedai..
tpi, ikhlas orang buatkan utk mak..
selamat hari jadi mak
orang sayang mak sgt2..
kalau nak tulis apa yg org doakan utk mak..
lenguh jari menaip nanti..
yg paling penting, semoga mak panjang umur, dimurahkan rezeki dan sihat selalu..
*
*
RVC ku yg belum ditempek bedak..
*
*
deko memang teramat la failed..
*
*
rasa keknya memang sedap..
cuma...
aku ada failed ckit dgn adunan cheeese tu..
akibat tak tgk resepi betul2..
ada 1 bahan aku terlupa nak beli..
dah smpai rumah, malas la nak kuar..
pakai je apa yg ada..
last2, cream cheesenay tak cukup..
aku amik resepi ni kat kak hana
nak refer kak irma pun blh...
sebab dia bagi step by step cara nak wat RVC ni..


RED VELVET CAKE

Bahan-bahan:


Bahan Kek

250g tepung kek *
1/2 sk garam *
15g @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan * ayak)
113g @ 1/2 cawan butter
160g gula kastor - resepi asal 300g
2 biji telur gred A - hana gune 3 biji size M
1sk esen vanila
240ml @ 1 cawan buttermilk - jika tiada ikut cara dibawah
2sm liquid merah @ 4sm serbuk pewarna merah - hana buh 1sm jer - bleh ltk 2sm
1 sk cuka
1 sk soda bikarbonat

Cream Cheese Frosting:

227g cream cheese
227 mascarpone - hana ganti cream cheese
115g @ 1 cawan gula kastor
360ml @ 11/2cawan whipping cream
hana tambah susu segar sedikit utk frosting yg agak lembut

Tuesday, November 8, 2011

raya korban 2011

salam aidiladha 2011..
tak mo citer panjang2..
biar gambar2 ni je la yg menceritakannya..
*
*
juadah di pagi raya
rajin plak mak aku buat kuih raya..
*
*
*
*
proses pembahagian daging
*
*
tebu...
dah lama giler tak makan tebu fresh ni..
anak aku lagi la tak reti nak makan..
teringat zaman kecik2 dulu..
buka kulit pakai gigi jer..
*
*
*
*
gambar aku je yang tak ada raya haji tahun ni..
sibuk sgt mak..
baju raya, recycle tahun lepas punya..



























kuih raya haji

raya haji tahun ni, sepatutnya blik jb..
tpi, tahun ni wat kmi sekuarga wat korban di pahang..
jadi, balik pahang lagi la..
Alhamdulillah...
ada rezeki tahun ni utk kami wat korban sekuarga..
kami amik 4 bahagian jer..
bahagian lain, mak dan abg sulung aku yg amik..
bekalan utk aku bawa balik ke pahang nanti..
*
*
biskut coklat chip yg tak jemu dikunyah..
favourite cik asben dan anak2 dan maknya sekali..
dah pernah buat kat sini
pas tu aku buat kek coklay very moist..
request dari mak..
*
*
kek coklat very moist..
pun dah pernah buat kat sini
bab2 deco, memang failed la...
*
*
dah kena potong..





Friday, November 4, 2011

sedih tengok gambar ni...

korang tengok betul2 dgn hati dan perasaan..
sedih weh..
teringat plak aku kat anak teruna aku tu..
mungkin sbb ada adik kecik, aku rasa mcm dah abaikan dia sikit..
balik ni nak peluk irfan puas2...

gambar yang amat menyayat hati..
seorang anak yatim telah melukis gambar 'mamanya' dan tidur bersama lukisan itu..

sekiranya kita ternampak anak2 yatim, berikanlah mereka bukan hanya barang2 material spt makanan..
tapi beri mereka pelukan dan ciuman yang jarang mereka dapat..
tetapi amat diperlukan dan dirindui..

sumber : ntahapeapeaje


Thursday, November 3, 2011

kari tulang

dinner mlm tadi aku masak kari tulang..
guna tulang lembu la..
tpi, aku campurkan jugak daging sikit kat dlm tu..
ye la, dah nama pun tulang..
tentu isinya pun kurang..
*
*
kari tulang...
sedap makan dgn roti, selain nasi..

KARI TULANG

tulang lembu secukupnya - rebus dahulu
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang,buah pelaga)
daun kari
1 pkt serbuk kari daging
2 sudu besar serbuk lada
1 biji kentang
1 btg lobak merah
santan
air asam jawa
garam dan perasa

CARANYA:

- tumiskan bahan hiris iaitu bawang merah, bawang putih dan halia bersama rempah 4 sekawan dan daun kari
- setelah naik bau, masukkan serbuk kari daging yang telah dibancuh dengan air + serbuk lada
- setelah bahan tersebut agak garing, masukkan tulang bersama air asam jawa
- dah empuk daging kat tulang2 tu, masukkan kentang dan lobak merah yg telah dipotong
- bila kentang dan lobak dah agak lembut, masukkan santan + garam + perasa
- siap...wat pekat2 sikit, sedap mkn dgn roti potong, roti jala, roti canai dan yg sewaktu dengannya..

Pencarian Blog Follower Bawah 500

Pencarian Blog Follower Bawah 500

nak join klik banner atas atau sini

Tarikh tutup : 11 November 2011, jam 2 petang


Wednesday, November 2, 2011

Contest Anakku Berfotogenik

Contest Anakku Berfotogenik
*
*
nak join klik kat SINI @ kat banner atas k..
aku nak hantar gambar anak dara aku..
*
*
Nama : Nur Irdina Bt Ismail
Nama Ibu : Norhariani Anuar
Umur : 1 tahun 3 bulan
Tarikh Lahir : 09.07.2010
*
*
tarikh tutup contest : 11.11.11
nak tag..
jue ibu alif
ibu damiadania
mama mika
ibu amanda